Teknoloji

Asfaltın Mevcut Standartları

Gelişen teknolojiler sayesinde asfalt, çevre ve insan sağlığına daha çok katkıda bulunur hâle gelmiştir. Bu teknolojiler asfalt endüstrisinin geleceğe güvenle bakma seçeneklerini çoğaltmaktadır. Yazımızda asfalt üretim sürecine olumlu etkileri olan..

Asfaltın Mevcut Standartları

Gelişen teknolojiler sayesinde asfalt, çevre ve insan sağlığına daha çok katkıda bulunur hâle gelmiştir. Bu teknolojiler asfalt endüstrisinin geleceğe güvenle bakma seçeneklerini çoğaltmaktadır. Yazımızda asfalt üretim sürecine olumlu etkileri olan iki teknolojiden bahsedeceğiz.

 

1- Katbek Asfaltları (cut-back)

 

Asfalt çimentosunun diğer petrol ürünleri ile karıştırılması ile elde edilir.

 

Hızlı kür olan RC (Rapid-Curing) katbekler: Oldukça sert asfalt çimentosunun normal sıcaklıkta (25 oC) benzin veya nafta ile karıştırılması sonucunda elde edilir. Benzin düşük sıcaklıklarda uçtuğundan karışım çabuk kür olur. RC katbeklerle çalışırken yangına karşı önlem almak gerekir. RC’ler viskozitelerine göre RC-70, RC-250, RC-800 ve RC-3000 şeklinde sınıflandırılırlar.

 

Orta hızda kür olan MC (Medium-Curing) katbekler: Orta kıvamda asfalt çimentosunun gazyağı gibi bir inceltici ile karıştırılması ile elde edilir. MC-30, MC-70, MC-250, MC-800 ve MC-3000 şeklinde sınıflandırılırlar.

 

Yavaş kür olan SC (Slow-Curing) katbekler: Oldukça yumuşak asfalt çimentosunun mazot veya makina yağı ile karışımından elde edilir.

 

Yol inşaatında asfalt tabakaları altına uygulanan astar tabakasında ve bakım amaçlı soğuk bitümlü karışım imalatında, içeriğinde çözücü bulunan “Kat-bek bitüm” (TSEN 15322) kullanılmaktadır. Yürürlükten kaldırılan TS 1083 standardında bu bitümlü bağlayıcılar “Sıvı Petrol Asfaltı” olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde çözücü olarak gazyağı içeren orta hızda kür olan sıvı petrol asfaltlarının (MC 30, MC 800) TSEN 15322 standardındaki eşdeğeri Fm2B2, Fm3B2 kat-bek bitümler kullanılmaktadır. Bu bitümlerden astarda kullanılan Fm2B2’nin uygulama sıcaklığı 30-50 °C, soğuk bitümlü karışımda kullanılan Fm3B2 için karıştırma sıcaklığı ise 60-90°C olarak verilmiştir. Kat-bek bitümlerin ürün şartnamelerinde (TÜPRAŞ ürün şartnameleri) verilen parlama noktaları sırası ile en az 60°C ve 66°C olduğundan, uygulamada bu bağlayıcılar parlama noktalarının altındaki sıcaklıklarda güvenle kullanılabilmektedir. Karayolu teknik şartnamesinde emniyet açısından uygulama sıcaklığının kat-bek bitümün parlama noktasının üzerinde olması halinde yangına karşı önlem alınması gerektiği de belirtilmiştir. Kullanımı çok sınırlı olan kat-bek bitümler yerine uygulamada çevre ve insan sağlığı açısından daha güvenli olan bitüm emülsiyonlarının kullanımı yaygınlaşmıştır.

 

2- Asfalt Emülsiyonları

 

Asfaltların kullanılabilmeleri için belirli bir akışkanlığa getirmek üzere ısıtılmaları gerekir. Arazide ısıtma imkanlarının kısıtlı olması ya da hiç olmaması, soğuk kullanılabilecek bağlayıcılar için bir talep doğurmuştur. Asfalt emülsiyonları bu probleme bir çözüm getirmektedir.

 

Asfalt emülsiyonları kimyasal yapılarına göre iki grupta sınıflandırılır: Anyonik emülsiyonlar ve Katyonik emülsiyonlar

Asfalt emülsiyonlarının şu avantajları vardır: 1) Normal sıcaklıklarda sıvı haldedirler, ısıtma gerektirmezler. 2) Soğuk ve yaş agregalarla kullanılabilirler. 3) Islak yüzeylere tatbik edilebilirler. 4) Katbek asfaltlarında olan yangın tehlikeleri ve toksik etkileri yoktur. 5) Diğer sıvı asfalt türlerine kıyasla daha ekonomiktirler.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL